Alumnes de 4t guanyen un premi en el II Concurs de Cristal·lització a l'Escola

Vallès Visió s'ha fet ressò de la notícia. 
Al sumari min. 1:00-1:16. El reportatge min. 13:00-15:35 

Cristal·lització a l'Escola

L'equip de 4t d'ESO format per Joel Rodríguez, Sara Rodríguez i José Luis López, sota la coordinació dels professors Mercè González i Julio Pérez, ha obtingut el 1r premi de la Categoria Presentació oral i pòster del II Concurs de Cristal·lització a l'Escola, organitzat per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili. 

Per saber-ne més podeu veure l'entrada del Moodle de l'institut i l'article que ha escrit en Julio Pérez, així com també veure'n més fotos des del Facebook.

Enhorabona!



José Luis López, Sara Rodríguez i Joel Rodríguez, acompanyant al pòster, la composició i el cristall i, de color verd, el trofeu que els acredita com a guanyadors
L'equip format per Joel Rodríguez, Sara Rodríguez i José Luis López es va endur el primer premi en la Categoria de “Presentació oral i pòster”.

Els guanyadors defensen el seu projecte 
a la jornada final davant dels membres del jurat.
El passat divendres 3 de maig, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona es va realitzar l'acte de lliurament de premis del II Concurs de Cristal·lització a l'Escola. Aquest és un projecte de divulgació científica dirigit a professors i alumnes de segon cicle d'educació secundària obligatòria (ESO) i de batxillerat, amb l'objectiu principal de fomentar el treball científic i potenciar els coneixements sobre el món de la cristal·lografia en l'entorn educatiu.

En aquesta segona edició de l'activitat, organitzada conjuntament per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili de Tarragona, amb el suport de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l'Àrea de Comunicació de la UB, hi van participar més de 30 centres educatius i 900 alumnes de Catalunya.

Cada un dels centres participants podia presentar un equip d'un màxim de tres persones com a representant a la jornada de cloenda, i aspirant a un premi en cadascuna de les quatre categories del concurs: composició cristal·lina, cristall únic, mètode de treball i exposició oral i pòster.

L'institut Vinyes Velles i el concurs

Des que va arribar al centre la convocatòria del concurs, a finals del mes de setembre, la disposició del professorat va ser intentar engrescar el màxim d'alumnes possible a participar-hi. Es va considerar que el grup més adient per fer-ho era el format pels alumnes de Física i Química de 4t d'ESO, i aquests van ser els inscrits finalment.

L'organització del concurs va proporcionar el material necessari, així com dossiers d'explicació i una jornada de formació per al professorat, i professors i alumnes es van posar des de principis d'any a treballar per a fer créixer els cristalls d’ADP (dihidrogen fosfat d’amoni) utilitzant la tècnica de la sobresaturació amb refredament lent.


Han estat moltes hores d'experimentació, no sempre exitosa, de decepcions, de sorpreses en descobrir algun resultat inesperat, d'intents d'optimització del mètode, d'intentar buscar els límits de la creativitat ...



Alumnes en diferents fases del 

procés d'obtenció dels cristalls
Tot i que la qualitat dels resultats dels 8 grups participants va ser força alta, especialment a la vista dels cristalls presentats a la jornada final per la resta de centres educatius, les normes del concurs només permetien un representant per centre. La selecció d'aquest representant no va ser fàcil, i al final l'escollit va ser aquell grup que va aconseguir presentar tot el material (cristall i pòster) en el termini fixat.


Aquests més de 4 mesos de treball van culminar el passat 3 de maig en una jornada amb format de congrés científic, on els equips de totes les escoles participants van haver de defensar el seu treball davant de tres jurats formats per personalitats del món de la geologia, la cristal·lografia i la divulgació científica, i que van ser els encarregats d'avaluar les diferents categories.

Tot i que només tres alumnes han estat els guardonats, creiem que ha estat una gran experiència per a tots: el foment del treball en equip, la metodologia i el rigor aplicats en la investigació científica, la preparació del pòster com a resultat d'una recerca... són experiències que un grup de 24 alumnes ja han incorporat al seu procés d'aprenentatge.


Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR

El poblat del Neolític Çatal Hüyük