El poblat del Neolític Çatal Hüyük


http://www.xtec.cat/~jarrimad/antigua/prehisto.html
Hem decidit escriure aquest article a partir d’una feina que ens va demanar el nostre professor de geografia. Consta de quatre apartats: introducció, la vida al poblat, figures religioses que s’hi han trobat i els santuaris.

La vida al poblat
Els habitants van aprendre a conrear terres i domesticar animals, així es van tornar sedentaris. Els poblats es solien construir dalt d’elevacions de terreny properes al riu, que protegien amb murs i fossats.

La majoria d’habitants eren agricultors i pastors. la ceràmica, els teixits… propiciaren l’aparició d’artesans. Els poblats eren autosuficients, consumien gairebé tot el que produïen. també es feien alguns intercanvis amb objectes de prestigi (petxines, cerámica…).
Çatal Hüyük

És un antic assentament que data del 7 500 a C. Hi vivien 5 000 persones en una superfície de 13 hectàrees. Es trobava a la planta de Konya, a l’actual Turquia.
Deessa mare

En alguns poblats s’han trobat una cinquantena de figuretes anomenades “deessa mare”.
Són petites figuretes elaborades amb fang que tenen l’aparença d’una dona embarassada. És probable que estiguessin relacionades amb la caça, la cura del bestiar i el conreu de la terra.

Els santuaris
En algunes cases del poblat hi havia habitacions, considerades petits santuaris. A les parets hi ha representacions de caps de toro i pintures amb símbols abstractes.
Gerard i Alejandro 2n B ESO

Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR