La nostra experiència al IV Concurs de Cristal·lització a l’Escola

Divendres dia 8 de maig era el gran dia!

Tot l’alumnat de tercer i el professorat de Física i Química havíem estat durant mesos fent cristalls al laboratori i ara ens tocava presentar els resultats a la jornada final del IV Concurs de Cristal·lització a l’Escola que organitzen les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Rovira i Virgili, juntament amb l’Obra Social “ la Caixa”.

L’aposta del Vinyes Velles havia estat una mica peculiar. Enlloc d’escollir un petit grup d’alumnes més grans, per assegurar un bon resultat, el que es va fer va ser apostar perquè tots i cadascun dels alumnes i de les alumnes de tercer, aprengués a treballar amb les dissolucions d’ADP i aconseguís engrescar-se amb el mètode científic: assaig i error, i tornar a començar, una vegada i una altra.

No va ser fàcil.

Només ens deixaven presentar un pòster i, amb dificultats, vam escollir el que seria el nostre representant, però decidirem muntar la parada amb el resultat del treball de tot tercer acompanyat d’una foto de grup.

Hi participaven més de 1.500 alumnes de tot Catalunya, i els resultats d’alguns instituts eren espectaculars, però estàvem satisfets de la nostra feina. Sabíem tot el que hi havia darrera.

El nostre objectiu era fer un únic cristall, i ho havíem aconseguit, amb nois i noies més joves i que era la primera vegada que sentien a parlar de cristalls. Per als professors també era la nostra primera vegada i ens vam equivocar moltes vegades. Cap problema. Sobre la taula teníem exposat el que havíem aconseguit entre tots.

Només sis alumnes pogueren venir al concurs, tres com a participants i tres com a acompanyants, escollides en base al seu pòster científic i al seu cristall únic. Eren noies que havien demostrat una gran capacitat d’esforç i treball, Ariadna Arcos Collado, Núria Ventura Piñero i Zahra Khaffou Kabouri, de 3r C, i Soumia El Maanani, Elena Pinza Serra i Estel Lloret Cruz, de 3r B. Altres nois i noies es mereixien també participar, però l’organització de l’acte no permetia tanta assistència.

Un cop allà, ja muntada l’exposició, quina va ser la nostra sorpresa quan un dels càmeres de la universitat era un antic alumne del Vinyes Velles i ens va fer una entrevista que serà publicada a la seva web.

El jurat s’acostava i començaven els nervis de les participants. Els professors de la universitat es van mostrar molt interessats en la feina de tots els instituts. Parada 46, la nostra.

Van preguntar i observar els nostres cristalls. Les alumnes van contestar totes les seves preguntes. M’agradaria destacar que les nostres llibretes de laboratori van cridar la seva atenció, ja que molts pocs instituts les havien presentat, i cap n’havia portat tres, una per cada alumna. Tenien un valor afegit: no eren llibretes comprades sinó elaborades a classe.

El jurat va passar, i els nervis també. Tocava gaudir del dia i del museu, i així ho vam fer fins a la una, quan ens havien convocat a l’Auditori de CosmoCaixa Barcelona per al lliurament de premis.

No ens van cridar a l’escenari per rebre cap premi oficial, però sí guanyàrem moltes altres coses. Entre tots, havíem dissenyat diverses tècniques, totes originals. De vegades amb èxit i altres no tant. Superats entrebancs i decepcions, problemes tècnics i d’actitud, finalment ho havíem aconseguit. Així ho sentim els docents i espero que també l’alumnat.

Per acabar voldríem agrair a les sis noies escollides la seva bona feina, la seva actitud impecable i les seves ganes, a tot l’alumnat de tercer el seu esforç i entusiasme, i a tot l’institut la col·laboració, la paciència amb les olors diverses, els sorolls, les molèsties i sobretot les baixades de diferencial dels dies d’experimentació, que han deixat a més d’un professor amb la feina a mitges. Finalment, a l’equip de neteja que algunes tardes s’havien trobat molta feina extra per fer.

Tota una experiència!
Catiana Rosselló,
Professora de Física i Química


Participació de l'Ins Vinyes Velles en edicions anteriors:



Soumia El Maanani, Elena Pinza i Estel Lloret, de 3r B, acompanyants, 
i Ariadna Arcos, Núria Ventura i Zahra Khaffou, de 3r C, 
alumnes que presentaven el seu cristall al concurs.

Alumnat de 3r A d'ESO
Alumnat de 3r B d'ESO
Alumnat de 3r C d'ESO

Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR

El poblat del Neolític Çatal Hüyük