Quant ha plogut a Montornés?

Durant l’última setmana de classe ha plogut a Montornés. Això ha estat molt bo per a la nostra ciutat perquè la pluja ajuda a regar les plantes de manera natural a més de netejar-la de pols i de contaminació. 

Però, quant ha plogut?

Per mesurar la pluja que cau en un indret es fa servir una eina anomenada PLUVIÒMETRE, que consisteix en un recipient graduat que ens indica els litres per metre quadrat (l/m2) que han caigut en un lloc durant un període de temps determinat.

A l’assignatura Poti-poti d’Ecologia de 1r d'ESO hem fet uns pluviòmetres casolans amb unes ampolles d’aigua i els hem deixat al pati de l'institut el matí del dia 20 de desembre.

La manera de fer-los és senzilla: tallem les ampolles a una alçada aproximada d’uns 2/3 del total,  hi posem unes pedres al fons per donar una mica de pes i hi afegim aigua fins a cobrir les pedres. Aleshores, marquem l’alçada inicial de l’aigua i això serà el nostre Nivell Inicial o Nivell 0. A partir d’aquí, agafem 40 ml d’aigua amb una proveta i els afegim a la nostra ampolla, marquem l’alçada a la qual ha arribat aquesta aigua, i repetim aquesta operació 5 o 6 vegades més. Ara sabem quina alçada representen 40 ml a la nostra ampolla. Si mesurem l’àrea del cercle de la nostra ampolla podrem calibrar el nostre pluviòmetre i saber quants litres per metre quadrat representa cadascuna de les marques que tenim a l’ampolla… I ja ho tenim!

En el nostre cas, sabem que cada marca de la nostra ampolla representa uns 12 l/m2 i, mirant els pluviòmetres que vam col·locar al nostre pati, veiem que hi ha dues ratlles de pluja, de manera que podem deduir que el dia 20 de desembre han caigut uns 24 l/m2 a Montornès, i la manera com ha fet -a poc a poc, al llarg de de tota la tarda i tota la nit- ha assegurat que el terreny pogués absorbir la major part de l’aigua que ha caigut. 

Gran notícia per als nostres camps i els nostres boscos!!!



Pitja les fotos i les veuràs més grans!

Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR

El poblat del Neolític Çatal Hüyük