1r i 2n de Batxillerat - Conferència del mite de l'Atlantis

Abans de començar les esperadas vacances de Nadal, els alumnes de primer batxillerat vam tenir el plaer de gaudir d'una xerrada en mans de l'entusiasta periodista Emilio Varela. Des de Galícia, i havent-hi viatjat arreu del món, va explicar-nos i va donar-nos l'oportunitat de conèixer una mica més sobre el mite de l'Atlantis.
La presentació ha sigut d'una hora i mitja aproximadament amb el suport d'una presentació de Power Point, vídeos i fotos d'una qualitat destacable que ell mateix havia fet dels seus viatges. Emilio Varela ha investigat, informat i ens ha explicat en primera persona la seva experiència.
Va situar-nos geogràficament a Grècia (Santorini), però sobretot geològicament. Varela ens explicà un contingut geològic digne d’un excel·lent científic.
Mostrant-nos imatges de volcans (apagats o actius), vam aprendre que la zona és, volcànicament parlant, molt activa. L'explosivitat de les explosions fa d'aquest raconet del món una zona molt especial, posat que es tracta d'explosions freatomagmàtiques (en el que el magma es barreja amb aigua i es torna molt més explosiu) que, en el seu moment, van fer soterrar grans civilitzacions amb una riquesa cultural i històrica brillant, com l'Atlantis.
Parlant de les civilitzacions d’aquell moment, ens va endinsar dins un ampli món de cultures, tradicions i costums molt diferents de les actuals. 
Tot aquest patrimoni humà va quedar devastat  per una gran catàstrofe natural volcànica, sense possibilitat de supervivència, que va canviar, fins i tot, la forma de les illes, fent-les d’aparença semblant a un Croissant.
Aquesta meravellosa civilització és la coneguda Atlàntida, convertida en el mite de l’Atlantis, que segurament gairebé tots coneixem.
Portant-nos, doncs, amb un petit vídeo a una simulació d'una ciutat de l'època, amb tresors arqueològics, que tots els historiadors desitgen investigar.
La Terra va estar molt "cruel" ofegant una ciutat tan rica en tants aspectes. Gràcies a l'Emilio Varela hem tingut l'oportunitat de mirar-nos amb una altra perspectiva el popular mite de l'Atlàntida, a més a més de donar-hi un enfocament científic, i una riquesa històrica que fa que guanyi veracitat, ja que hi ha proves tant en l'àmbit de la ciència (sobretot geològic) com de l'àmbit històric, arqueològic i paleontològic.
Com a valoració personal, ens agradaria agrair al Sr. Emilio Varela el fet d'haver-se esforçat tant i haver arribat a l'essència de l'Atlantis, d'haver desgranat el mite i d'haver-nos endinsat a nosaltres en ell. Ha estat un plaer haver après tan intensament, ho recomanem!
Claudia Closa Fierro



Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR

El poblat del Neolític Çatal Hüyük